Ableton Live - prezentare program

Ableton Live  este un program de producţie muzicală care pe lângă standardele de lucru întâlnite în prdusele similare (ProTools, Cubase) oferă posibilitatea de a lucra în timp real cu fraze muzicale, efecte, eşantioane sonore de orice mărime, pretându-se la utilizarea sa pe scenă – live.

Diferenţa pe care Ableton Live o prezntă, faţă de alte programe, este posibilitatea de a accesa în mod direct porţiuni ale lucrării (indiferent în ce format – audio sau MIDI) prin interfaţa Session View pentru a fi redate într-un mod flexibil şi intuitiv. 

Interfaţa Session View

 

La dispoziţia compozitorului este pusă şi posibilitatea de a crea lucrarea într-un mod neliniar şi de a compune într-un mod intuitiv şi flexibil obiecte sonore care pot fi stocate şi folosite ulterior.

Aceste obiecte pot fi integrate în proiectul creat în Ableton Live în aşa-numitele celule (Cells) din tabelul Session View, putând fi declanşate de o claviatură MIDI, sau o tastă a tastaturii computerului în ordinea dorită de utilizator.

Această ordine a obiectelor sonore poate fi înregistrată într-un mod liniar, în interfaţa Arrangement View, interfaţă mult mai familiară celor care lucrează cu sequencer-e.

 

Interfaţa Arrangement View

 

Pe lângă această abordare a modului de compoziţie, Ableton Live mai oferă o serie de sintetizatoare şi instrumente virtuale şi efecte proprii programului, fiind posibilă şi apelarea la instrumente virtuale şi efecte virtuale externe (plug-in-uri VST).

Deasemenea, Ableton Live poate fi conectat în modul ReWire cu programe care suportă acest mod, ca de exemplu Propellerhead Reason, comunicarea dintre aceste două suite software putând duce la rezultate deosebite atât din punctul de vedere al modului de compoziţie cât şi din punctul de vedere al calităţii sonore obţinute.

Nu numai modul ReWire este suportat pentru conectarea programului Ableton Live cu alte programe, ci şi prin comunicarea MIDI, putându-se sincroniza cu orice alt aparat Hardware sau virtual software.

Din punct de vedere al rutării semnalului audio Ableton Live este limitat doar de performanţele sistemului hardware pe care este instalat.

O altă facilitate a acestui program este Warp Engine, un instrument deosebit de versatil care permite cu doar câteva clik-uri de mouse, ca orice material audio preînregistrat să fie redat în alte tempo-uri decât cel original, graţie unui motor software numit elastic audio.

Pe aceeaşi linie, a prelucrării materialelor audio preînregistrate, Ableton Live oferă posibiliatea ca un eşantion sonor de orice mărime să fie „feliat” în mai multe bucăţi şi aranjat într-o pistă MIDI şi tratat ca atare, în sensul redării în orice ordine a bucăţilor „feliate” (opţional - prin intermediul unei claviaturi MIDI).

Acest program poate fi folosit nu doar în ambianţa live ci, la fel de bine, în intimitatea unui studio de înregistrări sau de creaţie.

 

Last Updated (Tuesday, 25 October 2011 20:04)