Sibelius - Navigare

NAVIGAREA ÎN FIŞIERELE PARTITURĂ

Programul Sibelius oferă posibilitatea navigării în interiorul unui fişier partitură într-un mod foarte intuitiv şi eficace.

Un prim instrument de navigare este panoul Navigator ce apare în dreapta jos.

Description: Description: Description: F:\! Work\!             MIDAS\site\Sibelius\SIBELIUS_files\image024.jpg

Porţiunea albă din acest panou indică ceea ce se vede din partitură în momentul respectiv pe ecran. Poate fi mutat cu mouse-ul către dreapta sau stânga, obţinându-se o derulare foarte rapidă a partiturii. Numărul paginii este afişat vizibil.

Se pot folosi tastele Home sau End pentru a naviga în partitură. Tasta End ne ducecătre pagina următoare, iar tasta Home către cea precedentă. Cu combinaţia de taste Ctrl +Home sau Ctrl+End  se poate naviga direct la începutul respectiv la sfârşitul partiturii.

Paginile partiturii pot fi de asemenea mutate cu ajutorul mouse-ului ca şi când ar fi aşezate pe o masă. Pentru aceasta, click pe orice spaţiu gol dintre portative, pentru a „prinde” pagina şi, cu butonul stâng al mouse-ului apăsat aceasta poate fi mutată în orice direcţie.

Mai există şi alternativa clasică şi neergonomică de mutare a paginilor, cu ajutorul barelor de derulare (scroll bars). Pentur aceasta clik in Meniul <View> – [Scroll Bars].