Sibelius - Adăugarea liniilor

INTRODUCEREA LINIILOR

Elementele legato, crescendo, decrescendo, tril, indicaţii de trecere la octava inferioară sau superioară, glissando, volta 1, volta 2  ş.a. sunt considerate în programul Sibelius - linii

Liniile sunt de două feluri: Staff lines – linii care aparţin doar unui portativ (legato, crescendo, decrescendo, tril, octava superioară / inferioară etc) şi System lines – linii care aparţin unui sistem întreg (volta 1-2-n, indicaţii de ritardando, diminuendo ş.a. - care sunt urmate de o linie ce precizează lungimea la care se referă indicaţia).

Description: Description: Description: F:\! Work\!             MIDAS\site\Sibelius\SIBELIUS_files\image051.gif

Staff lines se plasează cel mai eficient prin preselectarea notei sub care vrem să apară, apoi <Create>[Lines] (sau shortcut L), apoi se alege linia dorită. Aceasta va fi plasată începând cu nota preselectată, punctul de terminare fiind pe nota imediat următoare. Linia se poate alungi apăsând pe tasta Space, sau scurta prin combinaţia Shift+Space. Foarte important: În acest mod liniile sunt plasate la o distanţă optimă şi standardizată faţă de capul notei. Bineînţeles că există cazuri în care această distanţă e obligatoriu să fie ajustată. În acest caz se poate folosi mouse-ul sau tastele de direcţie pentru deplasarea punctelor de control a liniilor.

 

Last Updated (Monday, 02 January 2012 21:08)