Sibelius - Meniul Notes
MENIUL <NOTES>
[Re-input Pitches] – reintroducerea notelor (shortcut Ctrl+Shift+I)
Opţiunea este utilă în cazul în care copiem un pasaj muzical la care dorim să schimbăm doar înălţimile. Pentru aceasta selectăm prima notă a pasajului, apoi click <Notes> [Re-input Pitches] (sau shortcut Ctrl+Shift+I). În momentul în care apare o bară punctată înaintea notei selectate putem reintroduce înălţimile, fără a fi afectat ritmul.
[Flexi-time Input] – introducerea notelor în timp real (Ctrl + Shift + F)
Cu această opţiune notele şi duratele pot fi introduse în timp real cu ajutorul unei tastaturi MIDI şi a unui metronom generat de programul Sibelius. Pentru aceasta selectăm măsura de unde dorim să introducem notele, apoi click <Notes> [Flexi-time Input] (sau shortcut Ctrl+Shift+F) şi cântăm pasajul muzical dorit. Pentru oprire apăsăm tasta Space. De menţionat faptul că trebuie cântat foarte exact.
[Flexi-time Options] – opţiuni pentru introducerea notelor în timp real (Ctrl + Shift + O)
Această opţiune permite schimbarea modului în care Sibelius interpretează notele introduse cu opţiunea [Flexi-time Input].
Flexi-time – Flexibility of tempo – se referă la flexibilitatea cu care Sibelius interpretează micile fluctuaţii de tempo din timpul introducerii notelor în timp real.
Introduction – se referă la numărul de măsuri de introducere înaintea începerii înregistrării.
Voices – Rectord ito multiple voices – se referă la posibilitate înregistrării pe mai multe voci. În cazul bifării acestei opţiuni Sibelius va despărţi automat materialul muzical cântat la tastatura MIDI în două sau mai multe voci.
Record into one voice – Vocea în care va fi înregistrat materialul muzical cântat la tastatura MIDI.
Existing music – Replace/Overdub – Modul în care este facută înregistrarea: Înlocuire/Suprapunere.
[Add Interval] – adăugare de intervale (armonic)
Această opţiune oferă posibilitatea creării rapide de acorduri, prin selectarea notei pe care se contruieşte acordul, apălându-se apoi la unul din shorcut-urile specifice fiecărui interval dorit deasupra ei (aceste shortcut-uri sun numerele de deasupra tastelor cu litere după cum urmează: unison – 1, secundă – 2, terţă – 3, cvartă – 4 ş.a.). Astfel pentru un acord do-mi-sol apoi apăsând tasta 3 formăm terţa:
mai apăsăm încă o dată tasta 3 deoarece mi-ul rămâne nota selectată şi deasupra acestia dorim să punem încă o terţă:
.
[Cross staff notes] – Note ce trec pe alt portativ (pian)
În unele cazuri, în special în partiturile de pian, apar pasaje ce trec de la un portativ la altul. Pentru aceasta, se preselectează pasajul dorit, apoi <notes>[Cross staff notes – Move up a staff/Move down a staff] sau shortcut Ctrl+Shift+săgeată direcţională sus / săgeată direcţională jos, pentru a trece pasajul respectiv pe portativul de sus sau jos:
[Respell accidental] – enarmonizarea unei note alterate
Această opţiune permite enarmonizarea unei note alterate prin preselectarea ei, apoi <Notes>[Respell accidental] sau shortcut tasta Enter de lângă tastele cu litere.
Last Updated (Monday, 02 January 2012 21:16)