Cubase - Înregistrarea

 

Înregistrarea

 

Există mai multe tehnici de înregistrare live a materialelor muzicale în programul Cubase. Tot ceea ce se înregistrează este „stocat” în Sequencer.

Sequencer-ul înregistrează atât audio cât şi MIDI (note, automatizări ai valorilor parametrilor, ordinea clipurilor MIDI din sequencer, schimbările de tempo, de măsură etc).

Preparative

În cazul în care aveţi un controller MIDI ataşat la computer, acesta trebuie să fie activat şi în Cubase, pentru a-l putea folosi la înregistrare (Inspector – Midi Input).

Înainte de a începe o înregistrare trebuie verificat dacă este selectată pista pe care dorim să înregistrăm, şi dacă este activat butonul Record Enable din Inspector, în cazul pistelor de note.

În cazul pistelor audio trebuie create pista aferentă materialului care trebuie înregistrat.

Pentru aceasta click în meniul Project pe elementul Add track apoi pe Audio.

Aceasta va crea o pistă nouă pentru materialul audio care urmează a fi înregistrat.

Stabilirea parametrilor acestei piste se pot stabili în panoul care apare în urma selectării din meniul Project a elementului Add track apoi pe Audio.

 

În cazul pistelor MIDI trebuie create prin click în meniul Project pe elementul Add track apoi pe MIDI.

Aceasta va crea o pistă nouă pentru materialul audio care urmează a fi înregistrat.

Stabilirea parametrilor acestei piste se pot stabili în panoul care apare în urma selectării din meniul Project a elementului Add track apoi pe MIDI.

 

Nu numai piste de tip audio şi midi pot fi create în Cubase, ci mai multe tipuri, oferindu-se posibilitatea unor proiecte deosebit de complexe.

În imaginea următoare se pot vedea toate tipurile de piste care pot fi create:

După crearea tipurilor de piste dorite, şi activarea Record Enable se poate trece la pasul următor: stabilirea tempo-ului şi a activării metronomului din bara de transport:

 

Mai trebuie stabilit locul din care trebuie realizată înregistrarea.

Pentru aceasta, click în sequencer, pe riglă, în locul din care se doreşte începerea înregistrării apoi se poate începe înregistrarea prin click pe butonul de înregistrare de pe bara de transport.